top of page

En tillbakablick på året som gått

2023-12-19Året började med att vi fick ett 3-årigt projekt beviljat för att mycket bredare kunna arbeta med att ge stöd till nyföretagare. Projektet drivs på uppdrag av medlemskommunerna Oskarshamn, Mönsterås, Högsby, Hultsfred och Vimmerby. Projektet medfinansieras av Region Kalmar län. Under hösten lanserades en ny typ av Starta eget-kurs tillsammans med kommunerna Hultsfred, Högsby, Mönsterås och Vimmerby. Vi fick ett fantastiskt gensvar på det nya formatet och totalt deltog 46 personer på kursen som erbjudit såväl fysiska träffar som digitala kunskapsseminarier. Efter en första omgång erbjuds nu en uppdaterad version till 2024.

Under året har företagarskola arrangerats i Oskarshamn både på våren och hösten med totalt 20 deltagare. Utbildningen har varit mycket omtyckt av deltagarna som gett betyget 9,3 av 10 på kursen. Vi har även arrangerat två bokföringskurser under året med totalt 44 deltagare. Även bokföringskursen är omtyckt bland deltagarna som ger kursen 9,2 av 10 i betyg.


Under 2023 har vi genomfört ca 270 företagsrådgivningar i våra medlemskommuner där 50 % är kvinnor. Totalt har 34% av personerna haft utländsk härkomst. Under året har vi hunnit med tre informationsträffar kring start av företag i Sverige för nyanlända personer med utländsk härkomst, alla med ett intresse av att starta företag i Sverige. Träffarna har totalt haft 45 deltagare. Vi har även börjat med fasta rådgivningstillfällen i våra medlemskommuner där vi träffat personer som vill eller nyligen startat företag.

 

Under året har Atrinova utökat sitt team där en koordinator och en projektledare har anställts. Vi är glada att ha Matilda och Göran med i vårt team då de tillför organisationen en ännu bredare kompetens som gör att vi blir bättre på att genomföra vårt uppdrag att stärka utvecklingen i näringslivet i våra medlemskommuner.

 

Vid årets slut har vi 13 innovativa företag som får stöd av vår affärsrådgivare i utvecklingen av sina företagsidéer och vi hoppas at flera av dessa blir företag som skapar tillväxt i regionen. Under året har fyra investeringsträffar arrangerats inom affärsängelnätverket ”Investerare Sydost” där start-ups från regionen fått möjlighet att pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.


Under hösten har Atrinova arrangerat innovationstävlingen Idéjakten som under pandemin tagit en paus där vi sökt efter smarta och innovativa idéer som kan utvecklas och bli till verklighet. Företag och privatpersoner i kommunerna Hultsfred, Högsby, Mönsterås, Oskarshamn, Vimmerby och Västervik har varit välkomna att delta i tävlingen. Vi kan nu med stolthet presentera två vinnare som kommer att få affärsutvecklingsstöd av Atrinova för att gå vidare med sin idé.


Under året har tre företagsluncher på temat energieffektivisering, hållbarhet och digitalisering samarrangerats med Oskarshamn kommun, totalt deltog 56 personer.

 

Atrinova har under året varit aktiv i flera jurygrupper inom Ung Företagsamhet för att utse årets tjänst i Kalmar län och Årets UF-företag i Oskarshamn. Flera frukostmöten under namnet God morgon Oskarshamn har arrangerats tillsammans med Attraktiva Oskarshamn och Oskarshamns kommun.


2024 kommer bjuda på flera nyheter då Atrinova bland annat utökar sitt uppdrag i en av våra medlemskommuner. Vår ägarförening Trinova blir en ännu starkare samverkansplattform när vi under nästa år välkomnar några fler medlemmar.

Commentaires


bottom of page